INFORMATION OM KATTÄGANDET

Intelligent, mysig, läraktig och kommunikativ, där har du den sibiriska katten i ett nötskal. Lägg också till att de är aktiva katter och skickliga jägare. Katter av denna rang som den sibiriska katten och syskonrasen neva masquerade är behöver ett visst mått av aktivering för att må bra.


Lek 

Uppskattas gör lek med vippa eller boll, och att gömma matbitar både högt och lågt som katten får leta reda på och tillgodose sina sinnen med att gå på jakt efter sin mat. Djurhandeln erbjuder ett flertal aktiveringsleksaker, men katten är minskt lika nöjd med en vanlig pappkartong eller en pappersboll att leka med. Varför inte kombinera de båda och göra hål i en kartong, lagom stora för katten att få ner sin tass, och lägga i bollar eller dylikt, gärna av typen pingisbollar, plastspiralfjädrar eller dylikt eller varför inte bitar med mat. Växla gärna det du lägger i kartongen för att katten ska få omväxling. 

Klättra och klösa

Sibirisk katt och neva masquerade är skickliga klättrare och ligger gärna högt upp och håller ögonen på vad som händer i hemmet, eller så sover de bort några timmar i lugn ovh ro. Din kattunge behöver något att klösa på, klösbräda, klösträd, klöstunna det finns en uppsjö av lämpliga produkter istället för att katten ska sätta klorna i dina möbler och mattor. Att leka med vatten är också något som ofta roar individer inom rasen. Droppande kranar eller en vattenfontän kan vara lämpligt, eller om de själva får välja kan det hända att de plaskar i vattenskålen. Att vara med där det händer och hjälpa husse och matte med sysslor är också något som raserna gillar.

 

Ute med katt

Lär kattungen från början att ha på sig sin sele, korta stunder då och då, koppla sedan ihop selen med kattens koppel, kanske ett flexikoppel, och snart bär det iväg på promenader. Låt katten gå i sin egen takt, varför inte hålla sig vid några träd ifall katten får lust att testa på att klättra ute. Upptäck världen utanför i er egen takt. Om kattungen eller den vuxna katten behöver vila kan det vara en god investering med en ergonomiskt utformad ryggsäck, anpassad för transport av katt.

Att bli med katt

Kattköpet är en stor händelse som kommer att berika och påverka ditt liv i många år framöver. Den söta lilla kattungen växer upp till en rätt så maffig vuxen katt och har en levnadsålder på omkring 15 år, ibland längre. Se därför till att noga tänka igenom valet av att leva med katt och välj en uppfödare och som motsvarar dina förväntningar.

 

Kattungeköparens rätt 

Vad du ska förvänta dig vid köp av sibirisk katt eller neva masquerade.

    • Den uppfödare som säljer en katt, vilken enligt uppfödarens utsago är frisk och kry, skall åtföljas av ett veterinärbesiktningsintyg som inte får vara äldre än 7 dagar.
    • Kattungen måste vara minst 14 veckor gammal (fr o m 2023). Det är av största vikt för att främja kattungens utveckling och mentalitet.
    • Kattungen ska vara vaccinerad och revaccinerad mot kattpest, kattherpes och kattsnuva.
    • Kattungen (och hela kullen) ska vara stambokförd i SVERAK och åtföljas av en stamtavla. 
    • Du ska bli informerad om försäkring och om konsumentköplagen rörande katt.


SÅ SKÖTER DU DIN SIBIRISKA KATT/NEVA MASQUERADE


Mat och vatten

Fri tillgång till vatten och torrfoder är rådet man brukar ge till kattungar, och i tillägg servering av våtfoder/färskfoder 2-4 gånger dagligen. När din sibiriska katt/neva masquerade blivit kring året eller strax efter kastrering så kan man dra ner antal fodergivor av våtfoder/färskfoder till 1-2 ggr/dag. Och i vissa fall behöver man i vissa fall ransonera torrfodret. Det är helt och hållet beroende av hur matglad katt du har. Övervikt och fetma är skadligt för din katt då det påverkar levern i synnerhet om katten sedan går ner i vikt. Försök att hitta just din katts matchvikt. Sibirisk katt och neva masquerade är en medel- till storvuxen katt och bygger på sig massa  alltefter åren som går. Man brukar säga att rasen är fullvuxen vid 5 år. Våra katter ligger viktmässigt mellan 2,4-3,4 kg, och då får man ha i minnet att hanar väger mer. Dock fick vi veta av veterinären att vår katt på 3,4 kg hade övervikt, och hon är en rätt stor hona. Jag och många med mig tror helt enkelt att det är så att veterinärerna inte känner till rasens kroppsbyggnad och missbedömer den sibiriska kattens optimalvikt. Skaffa gärna en hushållsvåg om du känner dig osäker på att bedöma din katts vikt bara genom att känna på den. Fråga gärna om din katts vikt är sund av en erfaren uppfödare eller en domare om du ställer ut din katt.


Klo- & pälsvård

Kattens klor och päls behöver ses över regelbundet. Kamma eller borsta igenom pälsen en gång i veckan, var försiktig med borste och kam på svansen och borsta/kamma över endast lätt på ytan och se till att inte riva loss päls i onödan. Klorna klipper du var 14:e dag. Använd en klotång/klosax avsedd för att klippa klor. Träna den lilla kattungen med borste, kam och klotång. Du kan även träna utan redskap och dra fingrarna genom pälsen, och hålla lätt i klorna och liksom känna på dem. Allt för att din katt ska bli van vid hantering, vilket avsevärt underlättar vid daglig skötsel av din katt och även är oerhört värdefullt vid veterinärbesök. Att kamma bort död päls är viktigt och motverkar uppkomst av tovor. Om katten fått en tova så bör du försöka få bort den omedelbart, ju längre den sitter desto större blir den, och katten kan få ont om tovan sliter i huden där den sitter. Känn efter hur tovan upplevs i storlek och form, använd INTE sax - risken är mycket stor att man klipper i kattens tunna hud. Försök dra isär tovan med fingrarna så den delar sig i mindre segment. Alternativt använd en kam. Mirakelkammen är oslagbart bra till all pälsvård även att hantera tovor. Katter tvättar sin päls dagligen och om du inte borstar och kammar bort död päls så kommer katten att få i sig mängder av hår, och med det kräkas upp hårbollar, vilket man gärna undviker.


Tandhälsa

Vänj din katt vid att borsta tänderna för att undvika plack och smärtsam tandlossning. Börja redan när kattungen är liten. Det finns olika hjälpmedel för tandborstning inom djurhandeln. Dels finns det olika modeller av tandborstar, och gummitutor som du trär på fingret för att använda på din katts tänder. Finns även olika varianter av kattanpassad tandkräm som smakar gott för din katt. Vanlig tandkräm till människor ska INTE användas till katter. Kom ihåg att enligt Jordbruksverkets regler är du som kattägare skyldig att sköta om din katts päls och tänder. Dessa regler har införts för att höja kattens status och för att minimera risk för lidande hos din katt. Läs mer på Jordbruksverket.


Kastrering

Som kattägare är du skyldig att ansvara för att din katt inte förökar sig oplanerat. Ta kontakt med din veterinär för att kastrera din katt, omkring 6 månader är vanligt att ingreppet görs. Att ha en okastrerad katt (som innekatt) avrådes å det bestämdaste då honors ständiga löp stressar henne och medför att hon går ner i vikt och utsätts för hälsorisker pga de oroliga och intensiva löpperioderna då de vandrar och jamar och står med rumpan i vädret. Avel på honkatter ska vara planerad så du vet att meddela den uppfödare du valt att det är en avelshona du söker, detta för att du ska få chans till en lovande hona. Du ska även följa rekommendationer av hälsotester utfärdat av respektive kattklubb (SäSK, SIgNEringen och FörNEM). Hankatter påverkas likaså, även de utsätts för enorm stress då de hålls fertila. Om du anser att din hane har kvalitéer som skulle vara gynnsamt för rasen och överväger att låta din hane gå i avel så kan du välja att chippa honom, dvs kemiskt kastrera. För att sedan någon kortare period ha honom fertil och tillgänglig för parning av lämpliga honor. Risk med framför allt hanar är att de börjar strila inomhus när de hålls fertila - och det luktar kort och gott inte rosor. Har du tankar på avel bör du till att börja med skaffa dig en mentor som kan stötta och hjälpa med små och stora frågor. 


Vaccination

Din katt har hos oss fått grundvaccinering mot kattpest och kattsnuva. Grundvaccinet innefattar två vaccinationer, en omkring 9 veckors ålder, och den andra 4 veckor senare. När din katt blir ett år så är det dags för en tredje vaccination. Sedan rekommenderas vaccination mot kattsnuva varje år och mot kattpest vart tredje år. Kontakta din veterinär för aktuell information rörande din katts vaccinationer. 


Försäkring

Se till att ha din katt försäkrad. Det är viktigt om olyckan är framme och din katt blir sjuk och behöver veterinärvård. Att försäkra din katt är att ha omsorg om din vän och förebygga stora hål i plånboken. Vi är ambassadörer för Lassie försäkringar och rekommenderar dem till våra kattungeköpare. Lassie är en digital kattförsäkring, ladda bara ner deras app så har du all information i den. Du kan även sänka priset på din försäkring genom Lassies kunskapsbank som lär dig om katters hälsa. Lassies vision är att förebygga genom kunskap. Du kan välja storlek på din försäkring efter vad som passar just dig. Vår kod KOSKIANDPEARL ger dig 350kr rabatt vid nytecknande av kattförsäkring!