Utekatt

I måndags hände något som etsat sig fast som en smärtsam påminnelse om hur illa det kan gå för en utekatt. Vi hade varit en kortis iväg med bilen och handlat MUSH på Storheden. När vi är nära vårt hus så ser vi en katt ligga ner mitt på en liten gräsplätt på bostadsområdet.

Min sambo kände igen katten och sa att han träffat på den när han varit ut och rastat vår hund Macy. Jag reagerade på att katten låg på en öppen yta, så vi stannade upp och tittade på den lite extra och märkte då att den inte kunde använda sina bakben, de gick inte att stödja på. Då förstod vi att katten måste ha varit med om något slags trauma, sannolikt trafikskadad. Vi gick in till oss och hämtade ett badlakan att bre över katten så den som mera gömd skulle känna sig tryggare och lugnare.

Den skadade katt vi hittade ute ♥

Min sambo ringde på de dörrar där vi trodde katten möjligen skulle kunna höra hemma, men ingen öppnade. Då beslutade vi att ta katten till veterinären, som finns bara några hundratal meter bort. Katten lyfte vi försiktigt ner i en flyttkartong som vi stängde och sedan lyfte in i bilen. Sambon och den skadade katten blev mycket väl mottagna hos Evidensia i Gammelstad. Katten var tyvärr inte chippad så den fanns inte i något register. På djursjukhuset var de väldigt hjälpsamma, och vi skulle båda försöka få tag i kattens ägare via Facebook, vilket slutligen lyckades. Ägaren hörde av sig och var tacksam över att vi hjälpt katten till djursjukhuset. Katten hade varit försvunnen en tid och återfanns nu, tyvärr alltför skadad för att klara sig.

Denna episod är så sorglig och gör oss än mer övertygade om att inte önska att sälja som utekatt. Riskerna att orsaka långt lidande är något vi vill undvika i möjligaste mån. Och att hellre näta in sin balkong/uteplats eller bygga kattgård är vad vi kommer att råda till. Många med raskatt tycker det är otänkbart släppa ute den lös vind för våg, och en del tycker det är naturligt för katten att vistas utomhus själv med motiveringen att de får utlopp för sina naturliga jaktinstinkter. Frågan är även kulturellt betingad och därför är det inte helt enkelt att få med alla på samma sida. Länge så förekom det att man släppte ut sina hundar lösa. Det gjorde vi hemma i slutet av 70-talet. Men strax efteråt kom lag om koppeltvång, och vips såg man inte lösa hundar mer. För mig personligen är det otänkbart att släppa ut mina katter lösa. I köpekontraktet på våra katter finns tillägget att katten inte säljs som utekatt, utan ska vid utevistelse vara kopplad eller i kattgård. Och det har känts som en helt rimlig överenskommelse för oss.