Dräktighetsvecka 1

När vi och Skye nu går i väntans tider så tänkte vi det kunde vara roligt att här i bloggen följa dräktigheten med en serie som beskriver vad som händer under de tio dräktighetsveckorna. Vi börjar förstås med att beskriva dräktighetsvecka 1.

Dag 1 är parningens första dag. Flertalet parningar ökar mängden av det hormon som påverkar äggcellernas mognad, idealisk parningstid är tre dagar. Foliklarna brister och äggen kan vandra ut i äggledaren medan spermierna vandrar upp genom livmoderhalsen.

Dag 2 är dagen för ägglossningen som sker 24 till 48 timmar efter parningstillfället. Äggen är dock ännu omogna och kan inte befruktas.

Dag 2-3 når spermierna äggen i äggledarna. Progesteronnivån stiger 48 timmar efter ägglossningen, och progesteronprov kan tas 3-4 dagar efter parning.

Dag 3-4 penetrerar spermierna äggen i äggledaren och cellerna sammansmälter. I det befruktade ägget upprättas den dubbla kromosomuppsättningen, zygoten är sedan redo för sin första celldelning.

Dag 4-6 sker ytterligare celldelningar och zygoten vandrar via äggledaren till livmoderhornen som ger plats för fostren. Zygoten bildar där en blastocyst vilken är ett förstadie till embryo.

Vår älskade Cherry baby Skye, dräktighetsvecka 1