Livet med sibirisk katt & neva masquerade

Information om kattägandet

Intelligent, mysig, läraktig och kommunikativ, där har du den sibiriska katten i ett nötskal. Lägg också till att de är aktiva katter och skickliga jägare. Katter av denna rang som den sibiriska katten och syskonrasen neva masquerade är behöver ett visst mått av aktivering för att må bra.

Uppskattas gör lek med vippa eller boll, och att gömma matbitar både högt och lågt som katten får leta reda på och tillgodose sina sinnen med att gå på jakt efter sin mat. Djuthandeln erbjuder ett flertal aktiveringsleksaker, men katten är minskt lika nöjd med en vanlig pappkartong eller en pappersboll att leka med. Varför inte kombinera de båda och göra hål i en kartong, lagom stora för katten att få ner sin tass, och lägga i bollar eller dylikt, gärna av typen pingisbollar, plastspiralfjädrar eller dylikt eller varför inte bitar med mat. Växla gärna det du lägger i kartongen för att katten ska få omväxling. 

Klättra och klösa

Sibirisk katt och neva masquerade är skickliga klättrare och ligger gärna högt upp och håller ögonen på vad som händer i hemmet, eller så sover de bort några timmar i lugn ovh ro. Din kattunge behöver något att klösa på, klösbräda, klösträd, klöstunna det finns en uppsjö av lämpliga produkter istället för att katten ska sätta klorna i dina möbler och mattor. Att leka med vatten är också något som ofta roar individer inom rasen. Droppande kranar eller en vattenfontän kan vara lämpligt, eller om de själva får välja kan det hända att de plaskar i vattenskålen. Att vara med där det händer och hjälpa husse och matte med sysslor är också något som raserna gillar.

Ute med katt

Lär kattungen från början att ha på sig sin sele, kosta stunder då och då, koppla sedan ihop selen med kattens koppel, kanske ett flexikoppel, och snart bär det iväg på promenader. Låt katten gå i sin egen takt, varför inte hålla sig vid några träd ifall katten får lust att testa på att klättra ute. Upptäck världen utanför i er egen takt. Om kattungen eller den vuxna katten behöver vila kan det vara en god investering med en ergonomiskt utformad ryggsäck, anpassad för transport av katt.

Att bli med katt

Kattköpet är en stor händelse som kommer att berika och påverka ditt liv i många år framöver. Den söta lilla kattungen växer upp till en rätt så maffig vuxen katt och har en levnadsålder på 10-15 år, ibland längre. Se därför till att noga tänka igenom valet av att leva med katt och välj en uppfödare och som motsvarar dina förväntningar.

Kattungeköparens rätt 

Vad du ska förvänta dig vid köp av sibirisk katt eller neva masquerade.

  • Den uppfödare som säljer en katt, vilken enligt uppfödarens utsago är frisk och kry, skall åtföljas av ett veterinärbesiktningsintyg som inte får vara äldre än 7 dagar.
  • Kattungen måste vara minst 12 veckor gammal (fr o m 2023 14 veckor). Det är av största vikt för att främja kattungens utveckling och mentalitet.
  • Kattungen ska vara vaccinerad och revaccinerad mot kattpest, kattherpes och kattsnuva.
  • Kattungen (och hela kullen) ska vara stambokförd i SVERAK och åtföljas av en stamtavla. 
  • Du ska bli informerad om försäkring och om konsumentköplagen rörande katt

Så sköter du din katt

Uppdateras löpande..

Källa: SäSK